Saturday November 28.2015
OLEH: SHAIMON S JUMADI
DI Semenanjung penanaman pokok Stevia secara
komersial di bebarapa negeri untuk di proses sebagai pemanisan (gula) tiruan
untuk kegunaan mereka yang mengidap penyakit kronik seperti kecing manis
Dato Seri Paduka Dr Kemellia Hassan
mendedahkan mengenai kegunaan daun stevia adalah seperti berikut di bawah ini
Stevia (/ STI ː vɪə /, / STI ː vjə / atau /
stɛvɪə /) dalam genus yang mempunyai kira-kira 240 spesis pokok renek herba
dari keluarga bunga matahari (Asteraceae), berasal dari kawasan subtropika dan
tropika, dari barat Amerika Utara hingga ke Amerika Selatan.
Spesis Stevia Rebaudiana, biasanya dikenali
sebagai, daun manis (sweetleaf), daun gula (sugarleaf), atau sekadar stevia,
ditanam secara meluas untuk daun manisnya.
Sebagai pemanis dan pengganti gula, perasa
stevia mempunyai permulaan yang agak perlahan tapi tempoh manis yang lebih lama
berbanding gula, walaupun ada beberapa ekstrak dari nya mungkin rasa pahit atau
seperti rasa likuoris (licorice-like) selepas mengambil (aftertaste) pada
kepekatan yang tinggi.
Dengan ekstrak steviol glycoside yang
mempunyai sehingga 300 kali ganda kemanisan gula, stevia telah menarik
perhatian bersama dengan peningkatan permintaan untuk karbohidrat-rendah,
alternatif pemakanan rendah gula. Kerana stevia mempunyai kesan abai pada
glukosa darah (blood glucose) , ia amat menarik sebagai pemanis semula jadi
kepada mereka berdiet karbohidrat terkawal (carbohydrate-controlled diets).
Keujudan stevia berbeza dari sebuah negara ke
sebuah negara. Ada diantara beberapa negara, stevia telah digunakan sebagai
pemanis semenjak berdekad atau berabad lama dahulu; contohnya, Jepun.
Di
sesetengah negara, kebimbangan terhadap kesihatan dan kontroversi politik telah
menghadkan penggunaanny.
Amerika Syarikat contohnya, telah mengharamkan
stevia pada awal tahun 1990an, melainkan ia hanya dilabelkan sebagai diet
tambahan, tetapi pada tahun 2008 ia diluluskan sebagai ekstrak tambahan
pemakanan rebaudioside A.
Beberapa tahun kemudian, bilangan
negara-negara yang menggunakan stevia sebagai pemanis telah meningkat berkali
ganda.
Pada awal bulan Disember dalam tahun 2011,
stevia telah diluluskan untuk kegunaan di EU.
Sejarah
dan penggunaan Genus Stevia terdiri daripada 240 jenis spesis tumbuhan asli
Amerika Selatan, Amerika Tengah, dan Mexico, ada juga beberapa spesiesnya boleh
dijumpai jauh ke utara seperti Arizona, New Mexico, dan Texas.
Stevia mula dikaji oleh seorang botani dan
doktor di Sepanyol, Petrus Jacobus Stevus (Pedro Jaime Esteve 1500-1556) yang
mana daripada nama keluarga ini berasal perkataan dalam bahasa Latinized
stevia.
Orang ramai menggunakan spesis pemanis S.
Rebaudiana, berasal dari Amerika Selatan. Daun tumbuhan stevia mempunyai 30-45
kali ganda kemanisan sucrose (gula pasir) Daunnya boleh dimakan segar, atau
dimasukkan ke dalam teh dan pemakanan.
Tumbuhan ini telah digunakan secara meluas
oleh penduduk Guarani selama lebih daripada 1,500 tahun, dan tumbuhan ini
mempunyai sejarah yang sangat panjang penggunaannya dalam perubatan di Paraguay
dan Brazil.
Daun stevia pula telah digunakan secara
tradisional selama beratus-ratus tahun untuk memaniskan teh tempatan, ubatan
dan sebagai merawat "manisan” di Paraguay dan Brazil. Steviol adalah satu blok
pembangunan asas glikosida manis (sweet glycosides) stevia. Struktur tepat
aglycone dan glycoside yang telah disiarkan pada tahun 1955.
Pada tahun 1899, ahli botani Switzerland ia
itu Moisés Santiago Bertoni, semasa penyelidikan beliau di timur Paraguay,
telah menerangkan secara terperinci tentang kemanisan tumbuhan ini.
Penyelidikan terhad telah dijalankan mengenai
topik ini sehingga, pada tahun 1931, dua orang ahli kimia Perancis telah
memencilkan glycosides yang memberi rasa manis kepada stevia. Sebatian,
stevioside dan rebaudioside, adalah 250-300 kali ganda semanis seperti sukrosa,
pengimbang haba, pengimbang pH dan tidak beragi (fermentable).
Pada awal tahun 1970, pemanis seperti siklamat
(cyclamate) dan sakarin (saccharin) telah disyaki penyebab carcinogens. Oleh
itu, Jepun mula melakukan penanaman stevia sebagai alternatif. Daun-daun
tumbuhan, ekstrak cecair daun, dan steviosides bersih telah diusahakan sebagai
pemanis. Pemanis stevia secara komersial pertama Jepun telah dihasilkan oleh
firma Jepun Morita Kagaku Kogyo Co, Ltd pada tahun 1971.
Orang Jepun telah menggunakan stevia dalam
produk makanan, minuman ringan (termasuk Coca Cola),dan penggunaan berjadual
Pengekstrakan Sebatian Pemanis
Di Sabah kita belum dengar penanaman pokok
stevua secara besar-besaran kalaupun orang yang menanam pokok stevia hanya dua
dan tiga pokok.
“Saya cadangankan
MARDI dan juga Jabatan Pertanian Sabah memberi pendedah mengenai penanaman
pokok stevia kepada penduduk Sabah mungkin mereka ada yang berminat menanam
pokok tersebut.
No comments:
Post a Comment