GUNA DAUN LIMAU PURUT DAN DAUN KENCUR BEZA RASANYA DALAM PERESA MAKANAN

Tuesday December 01.2015

DARI MEJA EDITOR
SHAIMON S JUMADI

HARI ini saya ingin membicarakan tentang penggunaan daun Limau Purut kebanyakannya  orang Jawa mengguna pakai daun Limau Purut untuk menambah peresa supaya sesuatu makanan dan masakan  itu agar menjadi wangi.

Dalam penggunaan daun Limau Purut biasa di gunakan untuk dicampur dan sambal pecal diperbuatan dari kacang tanah dan juga masakan lode.

Walaupun sama bangsa sama dialeg bangsa Jawa cara masakan Jawa Indonesia dengan Jawa keturunan  Malaysia lebih jauh berbeza Jawa lahir di Sabah mereka kalau membuat sambal pecal mereka suka menggunakan daun Kencur/Cakur/Kusur, sementara Jawa asli Indonesia buat sambal pecal atau masuk lauk lode suka menggunakan daun Limau Purut memang lain rasanya guna daun kencur dengan menggunakan daun Limau Purut. Daun Limau Purut rasanya padar-padar.


Berikut Pengenalan : Tanaman saka ini berasal dari Asia dan telah ditanam di Malaysia, Indonesia dan Thailand.
Habitatnya ialah di kawasan subur yang bersaliran baik dan banyak ditanam disekitar rumah sahaja. Kulit buah limau purut adalah berkedut, tebal, dan isinya tidak berapa berair. Tumbesaran  pokok adalah perlahan berbanding dengan spesies limau lain.

 Ketinggiannya boleh mencapai sehingga 30 m. Daunnya yang bersayap memberi gambaran dua helai daun yang dicantumkan hujung ke hujung.

Khasiat dan Kegunaan : Daun limau purut banyak digunakan dalam masakan seperti tom yam kerana bau dan rasanya yang unik. Ia juga digunakan sebagai ramuan ubatan dan juga bahan untuk mandi wap. Selain berkesan sebagai penggalak antitumor atau pencegah kanser, limau purut juga boleh digunakan untuk mencuci rambut dan mulut serta boleh membunuh pacat.


 Ekstrak minyak patinya boleh digunakan sebagai aromatherapi, nutraseutikal dan produk penjagaan diri. Limau purut juga berupaya merawat luka,  lebam dan gigitan serangga berbisa serta merangsang perjalanan darah.


No comments:

Post a Comment