PENDUDUK TAMAN MESRA BAKAL JADI KORBAN 20 HINGGA 50 ORANG KENA DEMAM DENGGI BERDARAH

Thursday January 14.2016

OLEH: SHAIMON S JUMADI
www,sabahinsider14.blogspot.com


PPR Taman Mesra sekarang   adalah  dalam kawasan  bahaya penduduknya sentiasa berwaspada kerana tempat itu kini adalah tempat sarang nyamuk Aedes yang terbesar diantara taman-taman perumahan yang ada di sekitar daerah Sandakan.

Setiap hari mula jam 5.00 pagi dan jam 5.00 petang Jabatan Kesihatan Sandakan membuat semburan (fogging) di seluruh sudut kawasan rumah untuk membasmikan nyamuk Aedes.

Dukacita walaupun tahun 2015 lima orang disahkan mati akibat gigitan nyamuk ini  kerana  di jangkiti wabak demam denggi berdarah dan menyebabkan kematian nampaknya fenomena ini  penduduk-penduduk Taman Mesra langsung tidak ambil kira dan tidak mengindahkan tentang pembiayakan nyamuk Aedes kalau hendak menyerang dia tidak pilih bulu tidak pilih bangsa.

Di Taman Mesra kini sudah mempunyai satu badan yang dikenali Jawatankuasa Kemasyarakat Dalam Bandar (JKDB) begitu juga mempunyai tiga badan Rukun Tetangga RT Elupura di Pengerusikian oleh Hajah Ainah Amit  RT Karamunting di Pengerusikan oleh Zizah Majid dan RT Kinabatangan di Pengerusi oleh  Mohamed Buangkan  tetapi langsung tidak berfungsi dan tiada tindakan untuk mengadakan gotong royong bagi membersihkan kawasan yang kotor air bertakong di dalam parit.

Rasanya penat juga hari-hari pihak Jabatan Kesihatan bercakap melalui corong supaya penduduk Taman Mesra turun padang untuk membersihkan kawasan sekeliling dihujung-hujung minggu tetapi tiada respond daripada penduduk berkenaan.

Ini  cuma jangkaan saja kalau tahun 2015 lima orang penduduk  Taman Mesra yang mampus akibat jangkitan wabak demam denggi akibat terkena gigitan nyamuk Aedes  pada tahun 2016 ramai lagi penduduk yang mampus akan meningkat jumlahnya  antara 20 orang hingga 50  orang jika mereka lalai dan tidak mengabaikan nasihat Jabatan Kesihatan supaya mengadakan gotong royong dengan satu tujuan dan  satu matlamat iaitu membersihkan kawasan.

Mereka suka kalau  ada anak-anak mereka atau suami isteri orang yang tersayang mampus  kena demam denggi barang kali itu yang mereka mahukan.

Dianggarkan andai kata kalau mampus seramai 50 orang penduduk Taman Mesra terkena jangkitan wabak demam denggi berdarah bukan kah penduduk Taman Mesra jadi pupus.

 Sudahlah ramai penduduk Taman Mesra yang mati ada terkena santet termakan pecahan belahan-kaca  ada yang mati kena langgar kereta ada yang mati lemah jantung kali ini mereka mampus terkena  gigitan nyamuk Aedes adalah musuh manusia yang kedua selain  dadah.


No comments:

Post a Comment