TERIMA ANUGERAH GELARAN DATUK PADUKA MAHKOTA ABDUL RANI DICEKUP POLIS

Sunday January 10.2016


OLEH: KAMARUDIN ZAMAN
http://sabahinsider14.blogspot.com


KUALA LUMPUR:- Gara-gara menerima anugerah  yang membawa gelaran Datuk Paduka Mahkota Melaka  yang diterimanya baru-baru ini akhirnya Abdul Rani Kontol Kulup Abdullah diangkut ke Balai Polis Gombak.

Rupa-rupanya Rani Kontol Kulub ternyata tidak kebal daripada tindakan undang-undang walaupun dia adalah merupakan Raja Report

Abdul Rani atau lebih dikenali sebagai 'ayahanda' pada mulanya mahu memberi keterangan kepada Polis Melaka Tengah di sebuah restoran India muslim di sini, bagaimanapun dibawa ke Balai Polis Gombak.

Beliau yang dibawa menaiki sebuah kenderaan polis jenis Proton Preve berwarna perak diiringi sebuah lagi kenderaan sama.

Sebelum ini, Abdul Rani menerima anugerah membawa gelaran Datuk Paduka Mahkota Melaka daripada ahli perniagaan, Raja Noor Jan Shah Tuah yang mengakui dirinya Sultan Melaka.

Raja Noor Jan Shah Tuah yang menggelar dirinya adalah Sultan Melaka pernah ditahan oleh Polis Melaja tahun lalu di bawah Akta Hasutan

Bagaimanapun, majlis penganugerahan pingat itu dianggap tidak diiktiraf dan kini disiasat di bawah Akta Hasutan kerana ia didakwa diberikan oleh pewaris takhta negeri itu.

Isu Noor Jan kembali hangat apabila majlis penganugerahan itu melibatkan beberapa individu yang kerap mendapat perhatian dan menjadi viral di media sosial termasuk Abdul Rani Kontol Kulup

Noor Jan pernah ditahan polis bagi membantu siasatan bawah akta sama, selepas mengadakan majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.
No comments:

Post a Comment