The Sabah Insider Online….PAU (BUNGKUS) 2016 TERAKHIR UNTUK UMNO


OLEH: SORAYA KIGIS
Friday December 02/2016

1.Kali ini perhimpunan Agung UMNO mendapat sorotan dalam ataupun di luar parti itu sendiri. Minat ini timbul mungkin kerana ini adalah perhimpunan yang terakhir sebelum PRU14 atau perhimpunan terakhir buat selama-lamanya bagi umno di bawah pimpinan Najib.
 
2.Bukan lagi menjadi satu rahsia parti ini adalah menghadapi cabaran yang getir selama hayatnya menjangkau 70 tahun kerana mendapat cabaran dari bekas perdana menteri dan dua timbalan perdana menteri dan naib presiden Shafie Apdal bergabung untuk menjatuhkan UMNO dan Najib.

3.Orang awam dan penyokong parti faham punca perpecahan umno kerana urustabir tak betul,korupsi yang berleluasa di kalangan pemimpin kanan parti itu.
4.Namunpun pemimpin umno cuba mengalihkan pandangan rakyat dan meletakan kesalahan pada mantan-mantan dan ahli parti itu yang dilabelkan sebagai penderhaka nombor wahid kerana cuba memusnahkan bekas parti mereka yang satu ketika menjadi pemimpin utamanya.

5.Namunpun pencapaian demi pencapaian yang dibuat oleh institusi kerajaan terhadap kesalahan menurut bekas presiden,timbalan dan naib presiden parti umno dari kesalahan jenayah dan terdapat penipuan ke atas syarikat kerajaan 1MDB yang dianggar beribu juta ringgit wang rakyat dilencongkan ke dalam akuan sendiri dan kroni yang dibuktikan oleh berbagai pihak luar dan dalam negara.

6.Ekoran dari itu pemimpin kerajaan dicemuh oleh berbagai pihak dengan bermacam panggilan yang amat memalukan kleptokrasi,pencuri harta rakyat dan berbagai-bagai lagi.

7.Kelemahan kerajaan mengurus kehidupan rakyat adalah amat parah jika dibandingkan dengan zaman Tun Mahathir dan perdana menteri yang lain dimana rakyat melalui fasa-fasa bahagia menikmati agihan kekayaan negara melalui subsidi dengan cukai yang relatif rendah dengan sentiasa kecukupan kerana barangan asas harganya rendah dan perkhidmatan yang lain umpamanya tambang transpot rendah kerana harga bahan bakar rendah dan terkawal.

8.Kebanggaan rakyat Malaysia sebagai pelopor negara-negara ketiga dijadikan role model telah cerna malahan dituduh sebagai negara korupsi sehinggakan ada setengah warga malu mengakui sebagai orang Malaysia bila berada di luar negara.

9.Tidak juga semua ahli umno turut bersubahat semasa perbahasan pemuda dan putri umno ada beberapa ahlinya menegur keadaan semasa terutam ekonomi yang semakin merosot dan penderitaan rakyat berhadapan kos hidup yang tinggi sehingga menggalakan Najib turut menaiki pengangkutan umum dan berbaris untuk membeli minyak masak yang secara mengejut kenaikan harganya terlalu tinggi.

10.Sebenarnya kerajaan dan pemimpin tidak perihatin ke atas penderitaan rakyat malahan tidak faham apa yang berlaku ke atas negara ini hanya memberi tumpuan kepada keluarga dan survival politik mereka semata-mata. Dengan ini rakyat adalah pemilik negara ini terpulang lah kepada mereka berubah atau kekal bergelut dengan kehidupan yang ada seperti sekarang.