The Sabah Insider Online….KENAPA MUSA AMAN HARUS BERBOHONG?


OLEH: ISMAILY BUNGSU
Saturday November 26/2016

SAYA berkesempatan bercakap dengan DS Shafie Apdal hari ini dan bertanya soal ucapan Musa Aman di DUN Sabah dan serentak itu DS Shafie minta saya menyatakan agar Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman menyatakan di luar Dewan Undangan Negeri Sabah yang beliau tidak pernah dimaklumkan mengenai projek yang dilaksanakan oleh kementerian.

“ Jika Musa Aman seorang yang benar dan berani, jangan sekali bercakap di DUN yang kebal dari segi undang-undang  tetapi bercakaplah di luar DUN agar tahu siapa salah dan siapa benar dan biar mahkamah menghakiminya” Tambah DS Shafie Apdal lagi.

DS Shafie berkata dakwaan Musa bahawa beliau tidak tahu mengenai perkara itu tidak benar dan itu BOHONG, kerana kerajaan negeri Sabah telah dimaklumkan mengenai setiap projek yang dilaksanakan oleh kementeriannya.

" Pelaksanaan Keberhasilan Utama Negara (NKRA) projek-projek bekalan air, elektrik dan pembangunan jalan raya di kawasan luar bandar telah dirancang oleh Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah dan semua agensi dalam kerajaan negeri Sabah.(Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan Unit Pemandu ) memudahkan projek (semasa Menteri di tempoh Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala) dan semua projek telah dirancang, diperiksa dan diputuskan dalam NKRA Lab, yang diadakan di IOI Palm Garden pada tahun 2009, dan juga di MAS Academy pada tahun 2013, " katanya lagi untuk memberikan penjelasan apa sebenarnya yang berlaku.

Semasa soal jawab pada persidangan Dewan Undangan negeri Sabah, Musa memberi maklum balas kepada Datuk Wilfred Bumburing (PCS-Tamparuli), mengatakan bahawa kementerian diuruskan secara langsung dengan agensi-agensi kerajaan, seperti Jabatan Air, apabila menjalankan projek-projek di Sabah, menurut Musa, amalan biasa menteri-menteri persekutuan memaklumkan kepada kerajaan projek yang kementerian mereka akan jalankan di Sabah, bagaimanapun, beliau berkata: "bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah ini" (beliau dipercayai merujuk kepada Shafie), tidak berbuat demikian, walaupun kerajaan negeri Sabah telah meminta berulang kali bagi apa-apa taklimat.

Kemudian DS Shafie menyatakan yang kerajaan negeri telah diberi taklimat mengenai semua projek, serta pelaksanaannya dan nyata satu pasukan petugas yang dipengerusikan oleh bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah ditubuhkan untuk meneliti projek-projek pada masa itu.

" Malah Kami telah membincangkan banyak isu-isu yang dibangkitkan. Jadi, jika Musa berkata, beliau tidak tahu apa pun mengenai perkara ini, ia adalah satu pembohongan jelas dan nyata, " katanya.

Dalam perkembangan lain, Shafie turut menggesa seorang Musa Aman menjelaskan kebenaran mengenai sebuah buku bertajuk " Logging Wang

"oleh Klaus Straumann, yang mendakwa bahawa keuntungan yang didapati daripada aktiviti pembalakan di negeri ini telah disalurkan kepada sebuah bank Switzerland. Apakah itu benar atau pembohongan fitnah oleh seorang penulis buku yang namanya Klaus Staumann?

DS Shafie Apdal mahu jika tuntutan itu palsu, Musa perlu mengambil tindakan undang-undang menyaman penulis berkenaan demi membersihkan namanya, tetapi jika benar DS Shafie menyeru Musa Aman kembalikan wang berkenaan kepada rakyat Sabah. Musa Aman diminta mengambil perhatian ISU ini dan jangan mendiamkan diri untuk maksud rakyat melupakan skandal yang dilakukan sebab rakyat Sabah tidak sebodoh yang difikirkan.

SabahUbah
SabahUbah 
Koruptor mesti dilawan
rakyat bangun dan bangkit
lawan dan lawan


No comments:

Post a Comment