The Sabah Insider Online SHAFIE UCAP PENGHARGAAN & TERIMA KASIH


( Kasus kehadiran rakyat di Sandakan/jelajah Warisan)
OLEH:  ISMAILY BUNGSU
Khamis  December 01/ 2016

TIDURNYA saya tadi sekitar 3:30 subuh dan kemudian sesudah sejam tidur bangun lagi untuk solat sambil berdoa dan kemudian membaca, telaah, amati dan menulis sedikit.
Baca, menulis, telaah dan baca, nulis dan baca lagi memang itulah kerja saya dan inilah yang saya lakukan sejak 40 tahun lalu maka itu memang satu budaya yang terus diamalkan, cuma kematian yang bisa mengarah untuk saya berhenti menulis.
Sesudah pagi tadi tiba-tiba DS Shafie Apdal telefon saya dan memang dua kali kami bercakap dan kali pertama ada ganguan dan kami faham sangat mungkin ada yang merakam dan biasanya selalu kami berhentikan untuk bercakap.
" Kita kena hati-hati  " Kata DS Shafie setelah mengucapkan kata salam dan saya memang faham sangat sebab memangpun dalam perhatian dan biasanya tekanan ada saja di mana-mana/itu sebab Shakepeare kata sebagai penulis dan politikus telinga harusnya seperti telinga badak tahan tukul dan mesti selalu sabar tak boleh melenting dan marah-marah.
Sesudah terhenti bicara awalnya, DS Shafie Apdal telefon lagi dan kali kedua kami banyak berbicara dan tentu saja yang dibicarakan itu hal POLITIK semata disamping keluarga masing2 yang menjadi amalannya selalu.
" Kita ucapkan terima kasih kepada semua yang hadir di Sandakan dan secara peribadi dan bagi pihak MT WARISAN amat menghargai kehadiran rakyat di Sandakan 27hb November lalu dan kehadiran yang begitu ramai memang di luar jangka " Kata DS Shafie dan saya bisa rasakan DS Shafie amat senang dan gembira sekali.
" Mereka ada datang dari Kudat, Nabawan, Beaufort, Kota Marudu, Tawau, Sipitang, Labuan dan banyak lagi dan itu saya cukup terharu dan ucap TERIMA KASIH dan memang kami hargai sekali " Tambah DS Shafie lagi.
" Mereka mereka datang tanpa dikasih wang poket, tanpa disediakan tambang, tanpa disediakan penginapan malah ramai yang datang lebih awal dua hari dan sehari sebelum. Itu satu pengorbanan yang cukup saya hargai dan memang saya terharu sangat kesan mereka rata-rata sanggup berjuang begitu sungguh-sungguh demi masa depan anak bangsa kita " Katanya lagi dan saya hanya mendengar dan kekadang sedih pula terasakan sebab suara DS semacam sedih, bukan sedih kerana yang lain tetapi kesan penderitaan rakyat yang susah sanggup bersama mendengar dan bersama DS Shafie di Sandakan.
Sebelum ini memang banyak sangat fitnah dilemparkan kepada DS Shafie sebagai presiden WARISAN dan seorang ketua menteri sendiri dikatakan ada mengatakan yang DS Shafie ini Lanun di Darat yang maknanya ketua perompak.
" Haji sendiri yang hanya menulis dan bukan berpolitik juga terus difitnah dan saya memang membacanya selalu" Katanya dan saya tersenyum mendengarkan dan itu perkara biasa bukan luar biasa.
Apa saja harta khazanah rakyat yang seorang Shafie rompak dan curi di Sabah? Adakah dia punya simpanan wang berjuta di bank atau ada simpanan berjuta di rumah dan apa saja harta dan rumah beliau yang kelihatannya seperti istana di Semporna atau di Kota Kinabalu seperti rumah pemimpin lain yang berjuta-juta harga dan kereta di susun di halaman rumah?
" Kita difitnah dikatakan berjanji membayar RM500 seorang setiap yang hadir di Sandakan. Jika RM500 seorang dan yang hadir sekitar 5-6,000 orang lalu berapa banyak dana yang harus saya sediakan dan kalau sudah berkali-kali perhimpunan diadakan maka berapa banyak dana yang ada dalam simpanan saya? kalaupun ada yang menderma RM2.6 bilion, maka tentunya seperti gunung dicangkul akan runtuh juga.. ini memang fitnah dan auta " jelas DS Shafie lagi dan sambil itu ia akui yang makanan memang ada sedikit disediakan tetapi itu adalah BUDAYA kita menjamu setiap yang datang dan itu budaya baik dan beradat.
" Pagi ini saya membaca tulisan haji konon ada yang khuatir/ menyentuh dikhuatiri WARISAN berat ke sebelah bangsa dan ini berulang-ulang saya katakan yang WARISAN ini parti pelbagai kaum dan di dalam sudah ada kadazan/dusun, Bajau, Rungus, Brunei, Bisaya dan banyak bangsa/soal kepinggirkan itu tidak mungkin sebab saya sendiri bukan pemimpin Bajau tetapi pemimpin seluruh bangsa di Sabah" katanya dan kata-kata itu memang berulang kali diucapkan tetapi kelihatannya masih ada yang usaha memperkatakan sesuatu yang tempang dan usaha memesongkan pemikiran rakyat yang berbondong datang memberikan sokongan atas nama perjuangan demi negara bangsa yang sekian lama ditekan dan diabai.
Memang benar, parti lain kalau mengadakan perhimpunan biasa selalu disediakan bas, penginapan dan tambang malah disediakan wang poket dan itu jelas bila ada perhimpunan parti di Kuala Lumpur dan sesudah perhimpunan mereka membeli belah dan ketara sesudah perhimpunan berbeg-beg mereka bawa sama kala pulang ke Sabah.
" Kita di Warisan tidaklah demikian dan sekadar makan/minum ada disediakan meski tidak mencukupi kekadang kesan kehadiran diluar jangka " Tambahnya lagi dan itu diakui sebab ianya satu budaya untuk menjamu sesiapa saja yang datang ke rumah kita.
DS Shafie Apdal yang saya kenal memang selalu berpesan agar kita tabah dalam perjuangan dan pesannya meski kena hina, maki hamun, kutuk aibkan sebaiknya jangan sekali dibalas dan biarkan saja mereka begitu sebab barangkali memang itu budaya mereka dan sebagai pejuang semua ahli kena terima hakikat bila memperjuangkan kebenaran akan datang cabaran, kutukan dan di situ kesabaran kita kena uji oleh Allah.
" Sabar itu separuhnya iman Haji dan cara Rasul/Nabi berjuang harus dijadikan contoh dan jangan sesekali goyah dan kita harus berjalan terus ke depan dan sesekali menoleh kiri kanan itu sekadar melihat jejak2 yang tertinggal untuk dijadikan panduan.." Katanya lagi dan saya mendengar penuh perhatian.
Seperti awal dan akhirnya DS selalu memberi salam/doakan kita dan famili yang baik-baik dan diakhir ucapan ia juga berkirim salam buat famili dan semua orang dan itu tanda kasih sayangnya kepada kita.
Yang paling utama ia katakan hari ini ialah ucapan terima kasih banyak kepada semua yang bersusah payah datang ke Sandakan untuk bersamanya dan sumbangan serta kehadiran mereka itu cukup ia hargai dan demikian juga kepada seluruh JK yang kendalikan acara di Sandakan.
Moga Allah memberkati kita semua
Moga Allah memberikan kesihatan yang baik
Moga Allah terus memudahkan laluan kita semua
Moga Allah terus memberikan hidayah dan petunjulk
ubah sabah
ubah sabah
ubah sabah
" Warisan mempunyai pemimpin yang berpengalaman dan sudah ada garis panduan dan dasar-dasar nya serta Mudah2an Allah memberikan keberkatan yang tidak sedikit buat semua kita termasuk penulis-penulis  yang banyak sangat memberikan sokongan kepada kebangkitan rakyat dan diharapkan PRU14 menjadikan medan penentu untuk rakyat berkuasa dan meletakkan pemimpin telus jujur memimpin negara bangsa dan doa negara kita terutama Sabah aman bahagia segala hasil dinikmati bersama di bumi Allah tanpa membezakan rakyat semananjung dan Sabah sebab semuanya milik Allah " Katanya lagi sebelum kami menutup sembang pagi tadi.