KIRIMAN
LATIFAH AZULAH
SUP
TULANG
Resepi Sup Tulang yang
asli, keistimewaannya terletak pada rencah supnya yang di perbuat sendiri tanpa
sup bujut, memberikan rasa sup yang pekat dan sungguh asli.
Ditulis oleh : Che' Nom
Masa:
Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutes
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:
Masa:
Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutes
Jumlah Hidangan : 4
Bahan-Bahan:
500g Tulang
Bahan untuk rempah tumis:
kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
2-3 tangkai cengkih
Bahan untuk dikisar:
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
Bahan untuk dipotong dadu besar:
1/2 batang lobak merah
2 biji kentang sederhana besar
tomato (potong 4)
Cara Penyediaan:
Bahan untuk rempah tumis:
kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
2-3 tangkai cengkih
Bahan untuk dikisar:
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
Bahan untuk dipotong dadu besar:
1/2 batang lobak merah
2 biji kentang sederhana besar
tomato (potong 4)
Cara Penyediaan:
Panaskan 3 sudu besar
minyak dalam periuk
Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan tuilang,kacau dan biar sebentar
Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang
Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan tuilang,kacau dan biar sebentar
Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang
No comments:
Post a Comment